Mucanje kod dece i tinejdžera

MUCANJE KOD DECE I TINEJDŽERA

Mucanje je poremećaj fluentnosti govora. Poremećen je tempo i ritam govora.

Mucanje obično nastaje u ranom detinjstvu, ali može i kasnije. Što mucanje duže traje to više zahvata celu ličnost i utiče na sve sfere života deteta, a kasnije tinejdžera.

 

Kako prepoznati mucanje?

Kod mucanja fluentan govorni tok se prekida ili ponavljanjem slogova, prvog slova, ponavljanjem cele reči ili rečence. Ponekad je govor praćen pauzama, grčem govornih organa ili grimasama i pokretima nekih delova tela sve u cilju da se reč izgovori.

Kako mucanje utiče na život starije dece i tinejdžera?

Mucanje negativno utiče na sve oblasti života. Evo nekih:
Komunikacija: Mucanje može ograničiti mogućnost deteta ili tinejdžera da komuniciraju sa drugima. Ovo može uticati na njihovu sposobnost da izraze svoja mišljenja i potrebe, što može dovesti do smanjene motivacije za učenje i učestvovanje u društvenim aktivnostima.
Samopouzdanje: Mucanje može dovesti do smanjene samopouzdanja deteta ili tinejdžera. Oni mogu osećati da su manje sposobni i manje vredni od drugih ljudi, što može dovesti do ograničavanja njihovih života i postavljanja granica u njihovim mogućnostima.
Socijalni život: Mucanje može ograničiti mogućnost deteta ili tinejdžera da učestvuju u socijalnim aktivnostima, poput sporta ili grupnih aktivnosti. Ovo može dovesti do izolovanosti i osećaja samoće, što može negativno uticati na njihovu psihološku dobrobit. Komunikacija telefonom je poseban izazov za ovu decu.
Uspeh u školi: Mucanje može uticati na uspeh deteta ili tinejdžera u školi. Oni mogu osećati da im je teško da učestvuju u času ili da odgovaraju na pitanja, što može dovesti do pada učinka u školi i smanjene motivacije za učenje.
Izbor zanimanja: Zbog svih ovih ograničenja koje mucanje nosi osoba može imati problem pri izboru srednje škole ili fakulteta.

Zato je jako bitno voditi dete na terapije kako bi na vreme sprečili sve ovo i obezbedili detetu ili tinejdžeru kvalitetniji život.

 

Tehnike za samopomoć

Vremenom svako dete ili tinejdžer nauči kako da bar malo ublaži mucanje i krene da govori. Ovo su neki od načina:
• Govorite sporije. Kada osoba govori sporije manje muca i obrnuta kada osoba govori brže više muca.
• Dišite-disanje je jako bitno kod mucanja, kada dođe do mucanja vratiti se na disanje udahnuti i izdahnuti četo pomaže da se prevaziđe trenutna blokada.
• Spremite govor unapred. Ovde se misli na problematične situacije poput razgovora sa autoritetima, javnog nastupa ili telefonskog poziva.
• Probajte metodu pasivnog izdaha ili upotrebu šumova.

Ovo je samopomoć u kriznim situacijama.

Često su baš te krizne situacije i najveći problem kada zaboravimo sve tehnike koje smo učili zbog stresa. Zato u našem centru radimo terapiju koja ne zavisi od tehnika nego se radi na celokupnoj ličnosti.

 

Kako mi to radimo i zašto baš tako?

Mi radimo jednu inovativnu metodu koja nije zasnovana na logoredskim tehnikama. Ja kao logoped sam iskusila da je mucanje kompleksan problem koji zahvata celu ličnost te se tako treba ponašati prema njemu i u terapiji.

Zašto?
Zato što kada osoba dođe u situaciju stresa sve tehnike koje je naučio postaju beskorisne pred stresom i osoba ponovo muca.

Zato se moramo boriti i sa stresom, jačanjem ličnosti deteta i tinejdžera. To samo logoped sa svojim tehnikama ne može da radi. Mi danas imamo znanja vam logopedije koja nam omogućavaju borbu sa svim ovim izazovima koje mucanje nosi.

Radi se sa tehnikama NLP-a i to je osnova.

Kako izgleda terapija?

Kao i sa odraslima terapija je razgovor sa detetom ili tinejdžerom i primena određenih tehnika sa kojima radimo na otklanjanju i menjanju uverenja, osećaja, strategija, metfora, rad sa submodalitetima…

U radu sa decom i tinejdžerima su uključeni i roditelji jer oni utiču na svoju decu i vuku tretman nazad ili napred.

Cilj tretmana je prestanak mucanja kroz rad na jačanju detetove ličnosti, samopouzdanja i menjanju svih nekorisnih stvari koje mi „zapakujemo“ kao takvo kroz odrastanje.

 

Ograničenja ove metode

Evo nekih od ograničenja:
• Siromašan rečnik
• Detetu ili tinejdžeru ne smeta mucanje. U tom slučaju dete neće biti motivisano da ga reši.
• Dete ili tinejdžer nije otvoren za saradnju.

Ovo su neka ograničenja jer bez jake volje, želje i verovanja da je moguće promeniti mucanje teško će se samo promeniti. Mi kao terapeuti možemo da menjamo samo ono što nam dete odnosno tinejdžer kaže, odnosno dete menja samo uz pomoć tehnika.

 

Šta nije terapija?

Terapija nema sveske, bežbe, zadatke, vežbanje kod kuće, čak ni dolazak u centar nije obavezan, rezultati su identični online.

Terapija koja vam štedi vreme a daje izvanredne i brze rezultate, a zahteva samo otvorenost.

Nije lako ni prihvatiti ovo, mi smo naučili da mora sveska, vežbe i godinama kod logopeda.

E pa ne mora!

Uticaj i značaj roditelja

Iako je ova terapija usmerena na osobu koja muca, roditelji su bitna stavka koji utiču na decu i mogu uticati na brzinu terapije. Samo zato su i roditelji uključeni.
Vrlo često roditelji svojim strahovim, negativnim uverenjima vuku tretman i dete nazad. Da bi to izbegli i maksimalno ubrzali terapiju, radimo i sa roditeljima.

 

Šta su rekla deca i tinejdžeri o terapiji:

• vi ste mi promenili život
• sada me niko ne zeza u školi
• imam mnogo više drugova u školi
• sada je sve bolje, kao da su se svi promenili, poboljšali
• više nisam nervozan
• sada se ne plašim…

Šta su rekli roditelji, zašto su došli kod mene:

• “Zato što godinama idu kod logopeda bez nekog značajnijeg poboljšanja.”
• “Da probaju, novo je, radoznalost.”
• “Da pomognu svom detetu, vide da se muči i da je to problem i sada, ali će tek biti kasnije u životu.”
• “Zbog preporuke…”

Nađite i vi svoj razlog i krenite već danas jer je progam jako moćan i daje rezultate i poboljšanja u svim oblastima života i daje neki novi kvalitet životu i budućnosti.

Adresa

Generala Štefanika 53, Beograd
Dobanovački put 34, Beograd - Zemun

radno vreme

Pon-Pet: 8:00 - 19:30
Sub: 10:00 - 16:00